Uns bits i uns mots

31 de maig, 2007

Portabella

Tothom hi ha perdut, en aquestes eleccions, sobretot els partits tradicionals a través d'una abstenció preocupant i el suport a opcions considerades "alternatives".

El cas és que Jordi Portabella ha sorprès tothom aquest dimecres anunciant el seu pas a l'oposició, fet que impossibilita la reedició del tripartit a l'Ajuntament de Barcelona. Jordi Hereu  serà alcalde sense el suport d'ERC. Això canvia notablement el panorama municipal. Per primer cop s'ha visualitzat que un canvi polític és possible a Barcelona, segurament amb un candidat que rellevi a Xavier Trias.

Esquerra recupera l'equidistància, encara que sigui per accident. Les urnes no perdonen, i els senyals d'alarma s'han encès al carrer Calàbria. Portabella pren una decisió que l'honora. Ho fa mentre molts companys seus de partit han pagat més car encara el veredicte de les urnes: amb les dimissions o retirades dels candidats d'ERC a Matadepera, Berga, Vic,...
L'efecte Portabella es podria reproduir en altres ajuntaments del país. La força de Barcelona és evident, i la càrrega política (en clau interna i externa) de l'aposta de Portabella també. ERC pot trencar el guió previst abans del 27-M. El guió era traslladar el tripartit allà on fos possible, passant per damunt de les forces més votades si l'aritmètica ho permetia.
Però en política hi ha guions que s'estripen l'endemà de les eleccions. D'això en dèiem democràcia, oi?

Etiquetes de comentaris: ,